Keratyna – białko o dużym potencjale

Drodzy Czytelnicy!

Z lektury tego artykułu dowiecie się, że:

  • Keratyna jest białkiem o specyficznej strukturze,  składnikiem budulcowym włosów, paznokci i komórek naskórka (keratynocytów). Niestety wraz z wiekiem maleje produkcja keratyny, co znajduje bezpośrednie odzwierciedlenie w kondycji skóry i jej wytworów.
  • Keratyna odgrywa również niebagatelną rolę w procesach gojenia, naprawczych i regeneracyjnych.  
  • Suplementacja keratyny poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Dlaczego warto suplementować keratynę? Czy nie wystarczy dieta zawierająca odpowiednią ilość białka? Otóż keratyna zawiera szczególnie duży odsetek aminokwasów siarkowych, przede wszystkim cysteiny. Aby zapewnić odpowiednią podaż tych aminokwasów, należałoby stosować dietę wysokobiałkową, która nie wszystkim służy, a już na pewno nie przepadają za nią nasze nerki. Przypomnę tylko, że wydolność nerek zmniejsza się proporcjonalnie do wieku.

Nie wolno jednak przesadzić z ilością suplementowanej keratyny. Dzienna porcja nie powinna przekraczać 500 mg. Taką właśnie porcję zawiera stworzony przez nas produkt – Astragalus Włosy i paznokcie. Spożywanie większej ilości może sprawić, że skóra stanie się sucha i szorstka.

Pierwszą osobą, która doceniła rolę keratyny w procesie gojenia tkanek, był XVI-wieczny chiński lekarz i farmaceuta Li Shin Zhen, autor ponad 800 dzieł medycznych. Jego metoda leczenia ran obejmowała przykładanie do uszkodzonej tkanki spreparowanych .. włosów ludzkich. W dzisiejszych czasach w tym celu stosuje się bandaże i maści zawierające keratynę. W badaniach eksperymentalnych stwierdzono, że białko to aktywuje komórki macierzyste naskórka znajdujące się w dnie rany, które zaczynają się dzielić, tworząc nowe keratynocyty. Keratyna pobudza także fibroblasty, komórki skóry odpowiedzialne za produkcję kolagenu, elastyny i innych białek substancji międzykomórkowej.

W jednym z badań klinicznych 50 kobietom podawano 500 mg keratyny dziennie, kolejne 50 pań stanowiło grupę kontrolną. Wyniki okazały się bardzo obiecujące. W grupie kobiet suplementujących keratynę stwierdzono poprawę mechanicznej wytrzymałości włosów: 17-procentowej po 3 miesiącach, 39-procentowej po 6, a 47-procentowej po 9 miesiącach podawania. U 80% pań stwierdzono wzmocnienie, wygładzenie i wyrównanie kolorytu paznokci, a także zwiększenie nawilżenia, elastyczności i wygładzenie skóry oraz 11-procentowe spłycenie zmarszczek.

Co ciekawe, coraz więcej badań klinicznych przeprowadzanych u sportowców wskazuje na to, że keratyna z powodzeniem może zastąpić w odżywkach białkowych kazeinę, białko serwatkowe. Korzyści płynące z suplementacji tych dwóch substancji, a dotyczące wzrostu masy mięśniowej oraz wytrzymałości i siły skurczu mięśni, są bardzo porównywalne.

Podsumowując, suplementacja keratyny jest korzystna i bezpieczna u osób z osłabioną strukturą skóry, włosów i paznokci. Pomyśleć o niej powinni także wszyscy dbający o kondycję fizyczną i profilaktykę anti-aging!

One thought on “Keratyna – białko o dużym potencjale

  1. Moringa olejodajna znana jest jako wyjatkowo silny przeciwutleniacz – analiza skladu lisci rosliny wykazala obecnosc az 46 substancji o wysokim potencjale antyoksydacyjnym. Dzieki obecnosci tych zwiazkow spozywanie moringi pozwala na pozbycie sie z organizmu produktow ubocznych reakcji oksydacyjnych – wolnych rodnikow – ktore w zbyt duzym stezeniu moga przyczyniac sie do przyspieszonego starzenia sie, rozwoju miazdzycy czy powstawania guzow nowotworowych. Z uwagi na wysoka zawartosc antyoksydantow i mineralow moringa reguluje czynnosc tarczycy. Regularne spozywanie moringi, ktora wspiera poprawna prace tarczycy, moze stanowic ochrone przed problemami z metabolizmem, wahaniami nastroju, depresja czy nieprawidlowymi wartosciami cisnienia tetniczego.   

Pozostaw odpowiedź Марина Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *